Pellet i jego produkcja
Pellet jest produkowany z wysuszonej, drobno mielonej biomasy, mogą to być trociny, wióra, zrębki lub słoma, bez dodatków lepiszcza. Granulat, który powstaje w takim procesie ma wysoką wartość energetyczną oraz spełnia rygorystyczne warunki dotyczące wilgotności, zawartości pierwiastków obcych i zawartości popiołu.
Etapy produkcji pelletu
Pierwszy etap produkcji polega na suszeniu surowca. Wilgotny surowiec wysyłany jest do suszarni bębnowej, która sama jest opalana pelletem, tam poddawany jest procesowi suszenia aż osiągnie wilgotność ok. 10%.
Kolejny etap to mielenie oraz sprawdzanie zawartości pod kątem zawartości metali oraz innych elementów obcych, np. piasku. Następnym etapie surowiec musi zostać sprasowany, suchy oraz wstępnie przygotowany surowiec odsyłany jest do prasy pelletującej. W tym miejscu pod wpływem wysokiego ciśnienia nacisku walca na matryce uzyskiwane są granulaty o odpowiednim rozmiarze i kształcie (kulki lub walce, o średnicy 6-25 mm, długość do kilku cm). Ostatni etap to wystudzenie pelletu, który później jest pakowany i gotowany do transportu oraz dystrybucji.
Ekologiczny i przyjazny środowisku
Zalety pelletu to korzystna cena, dostępność urozmaiconych urządzeń grzewczych, duża kaloryczność oraz niemal zerowa szkodliwość dla środowiska. Co jest spowodowane tym, że w trakcie spalania pelletu emisja dwutlenku węgla jest równa ilości dwutlenku węgla pochłoniętego przez roślinę w trakcie jej wzrostu. Dzięki temu do atmosfery nie dostaje się dodatkowa ilość dwutlenku węgla.
Więcej na Pellet na PSB Mrówka