Dom i Wnętrze

Jaki grill wybrać do mięsa?

Smażenie mięsa wbrew pozorom wcale nie jest prostym zadaniem, dlatego też warto postawić na porządny grill, który nie zawiedzie nas w najmniej spodziewanym momencie. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, który z grilli dostępnych na półkach sklepowych najlepiej nadaje się do smażenia mięsa.

Grille lawowe do zadań specjalnych

Jeżeli chodzi o smażenie mięsa, to w pierwszej kolejności warto postawić na grille lawowe, które w tym konkretnym zadaniu nie mają sobie równych. Grille lawowe mogą pochwalić się dużą odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu można znacząco skrócić czas wysmażenia mięsa.

Podczas grilowania mięsa należy zadbać przede wszystkim o to, aby było one dość krótko poddane obróbce termicznej w odpowiednio ustawionej temperaturze. Tylko w ten sposób będzie można zachować wysoką jakość, delikatność oraz smak mięsa.

O czym należy pamiętać podczas smażenia mięsa?

Jak wspomniano powyżej przy smażeniu mięsa nie można ustawić ani za niskiej temperatury, ani za wysokiej. Jeżeli grill lawowy zostanie nagrzany za mocno, to niestety białko w mięsie za szybko będzie się ścinało. Niedoświadczonym kucharzom trudno będzie w takiej sytuacji znaleźć idealny moment, w którym smażone mięso będzie gotowe.

Jeżeli grill lawowy będzie nagrzany za słabo, to z kolei mięso straci swój niesamowity smak. Mało osób zdaje sobie sprawę właśnie z tego, że przy dłuższym smażeniu mięso traci stopniowo swoje walory smakowe.

Dobrym pomysłem jest wrzucenia na smażone mięso ziarenek pieprzu. Jeżeli będą one skwierczeć, to mamy 100% pewność, że temperatura jest właściwa.

Jaki kamień lawowy wybrać?

Kluczem do sukcesu jest tak naprawdę to, aby wybrać wysokiej jakości kamienie lawowe. W dzisiejszych czasach większość producentów oferuje kamienie o średnicy ok. 6 cm. Kamienie w takich rozmiarach nie tylko szybciej się nagrzewają, ale przede wszystkim zdecydowanie łatwiej je dokładnie wyczyścić.

Niestety podczas grilowana z mięsa na kamienie lawowe może kapać tłuszcz, dlatego też warto systematycznie je czyścić. Tylko w ten sposób będziemy mieć pewność, że tłuszcz nie będzie wpływał destrukcyjnie na walory smakowe naszego mięsa. Czysty kamień lawowy nie wydziela żadnego aromatu, dzięki czemu można uzyskać grilowane mięso w najlepszej postaci.

Grille lawowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Previous post

Rustykalny ogród – to proste!

Next post

Zakup maty ochronnej

Jeronim Czarnecki

Jeronim Czarnecki