Ciekawe

Jak odżywać się lepiej?

Zdrowe odżywianie i prawidłowa dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia każdego z nas. Warto przyjrzeć się własnym nawykom żywieniowym i skonfrontować, czy odżywiamy się zdrowo. Jakie zmiany warto poczynić, by czuć się lepiej we własnym ciele?

Czy warto przejść na dietę bezmięsną?

Wiele mówi się dzisiaj o zmniejszaniu ilości spożywanego mięsa. Ma to swoje uzasadnienie na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim nadmierna produkcja mięsa powoduje bezpośredni wpływ na zmiany klimatyczne. Ilość uwalnianych gazów cieplarnianych jest ogromna! Drugą kwestią jest temat naszego zdrowia – nadmierne spożywanie mięsa przekłada się na wzrost masy ciała, ale również na ryzyko pojawiania się chorób wieńcowych. Nie musimy od razu całkowicie rezygnować ze spożywania mięsa. Zmiany mogą zachodzić w wybranym przez nas tempie. Podstawą jest ograniczenie spożycia, np. do 1 porcji mięsa w tygodniu. Dodatkowo warto sprawdzić, w jaki sposób możemy zmienić białko zwierzęce na roślinne – jednym z polecanych produktów jest ciecierzyca. Ciecierzyca to produkt, który może być wykorzystywany na wiele sposobów. Najchętniej tworzone są z niej pasztety wegetariańskie, które mogą być doprawiane w dowolny sposób.

A może sałatka?

By zwiększyć ilość spożywanych warzyw i zmniejszyć ilość zjadanego mięsa, warto zwrócić uwagę na przepisy na sałatki i surówki. Kucharze podkreślają, że sałatki nie tylko doskonale prezentują się na stołach, ale też bezcennych źródłem witamin i mikroelementów. Warto korzystać z warzyw sezonowych. Przykładem jest przepis na sałatkę z marynowanej dyni. Dynie, które dostępne są od końca lata do późnej jesieni, to świetne warzywo, które warto wykorzystać w domowej kuchni. W sałatce tej dynia podawana jest z dodatkiem jabłka, suszonych śliwek i selera. Dodatkowego smaku dodaje również pietruszka.

 

Previous post

Naczepy poleasingowe

Next post

Stół ogrodowy okrągły technorattan – geometryczna perfekcja w ogrodzie!

Jeronim Czarnecki

Jeronim Czarnecki